Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), “Birlikte Öğrenme Üniversitesi” projesi kapsamında, üniversitede ders alan 60 yaş ve üzeri vatandaşlar, yeni yetenekler edinerek, mevcut olanları geliştirme ve sosyalleşme imkânı buluyor. Emekli Öğretmen Günay Kılıç, “Huzur içinde, arkadaş etkinliği içerisinde güzel bir öğrenim süreci geçiriyoruz” dedi.

Öğrencilerden muhteşem 19 Mayıs gösterileri Öğrencilerden muhteşem 19 Mayıs gösterileri

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) “Birlikte Öğrenme Üniversitesi” projesini hayata geçirdi. Hayat Boyu Öğrenme Merkezi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi iş birliğinde hayata geçirilen proje ile Bolu’da yaşayan 60 yaş üzeri vatandaşlar çeşitli alanlarda eğitim alarak, yaşıtlarıyla sosyalleşme ve yeteneklerini geliştirme imkânı buluyor. 2024 bahar döneminde eğitimlere 44 kişi katılıyor. Proje kapsamında eğitim alan öğrencilerin yaşları 60 ile 86 arasında değişiyor. Farklı meslek gruplarından emekli vatandaşların yararlandığı program kapsamında İngilizce, yaratıcı drama, din eğitimi, sağlıklı yaşlanma, yaşlılar hukuku, fotoğrafçılık, satranç ve zeka oyunları, müzik, denge ve koordinasyon ile yüzme eğitimleri veriliyor. Projeye katılanlara, 3 senenin sonunda mezuniyet sertifikası verilecek. 

“SOSYALLEŞMEMİZ İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR İMKAN”

Projenin sosyalleşmeleri için büyük bir fayda sağladığını belirten Emekli Öğretmen Günay Kılıç, “Birlikte öğrenme üniversitesi öğrencisiyiz. Arkadaşlarla birlikte müracaat ettik. 5 Mart’ta. 3 aylık bir süreç içerisinde değişik branş derslerimiz var. Hocalarımızın eşliğinde bu dersleri görüyoruz. Son derece bilgileniyoruz. Huzur içinde, arkadaş etkinliği içerisinde güzel bir öğrenim süreci geçiriyoruz. Sosyalleşmemiz için çok büyük bir imkan sağladı bize. Emeği geçen hocalarımıza, üniversitemize, kıymetli değerli arkadaşlarımıza, yol arkadaşlarımıza, hepsine çok teşekkür ediyoruz. Tabi ki tavsiyede bulunuyoruz. Biz 3 aylık bir süreci tekrarlayacağız. 3 defa 3 aylık süreçlerimiz var. Bunu 1 yıl içerisinde tamamlayacağız inşallah. Sağlık içerisinde yürütmeye çalışacağız” dedi.

“HALKIMIZDAN DA BİRÇOK TALEP VAR”

Emekli Öğretmen Alaaddin Esenyel ise projeye yoğun talep olduğunun altını çizerek, “Bu 3 aylık üniversitemizin açmış olduğu kurslara devam ediyoruz. Sanırım bir sonraki konumuz Eylül’de başlayacak. Halkımızdan da birçok talep var. Rektörümüz ve öğretim üyelerimiz de bunu değerlendireceklerdir” ifadelerini kullandı.

“TALEP VE İSTEKLERİNE CEVAP VERMEYE ÇALIŞTIĞIMIZ BİR PROJE TASARLADIK”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Elif Güngör, dersler ve işleyiş hakkında bilgi vererek, “Bu program birlikte öğrenme ismini aldı çünkü biz bir ön çalışma yaptık. Onların da deneyimleriyle yoğurduğumuz aslında onların talep ve isteklerine cevap vermeye çalıştığımız bir proje tasarladık. Bu projenin içerisinde ilk dönemde 10 tane dersimiz var. Bunlardan 7 tanesi seçmeli. 3 tanesi zorunlu. Zorunlu derslerimiz arasında sağlıklı yaşlanma, yaşlılar hukuku var bu dönem. Onun dışında denge egzersizleri var diyebilirim. Seçmeli derslerimizden şu an müzik dersinin içerisindeyiz. Satranç dersimiz var.  Fotoğrafçılık dersimiz var. Zorunlu derslere hepsi katılıyorlar ama seçmeli dersleri kendileri seçiyorlar. Bahsettiğim 7 ders arasında İngilizce de var. Kendi seçtikleri en az 2 tane derse katılım gösteriyorlar” şeklinde konuştu.

“3 SENE SONRA MEZUN EDECEĞİZ”

Araştırma Görevlisi Güngör, bahar döneminin Mayıs sonu itibariyle biteceğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Eğitimlerimiz Mayıs’ın sonunda sonlanacak. 12 hafta boyunca ders yapıyoruz. 5 Mart’ta başladık. Mayıs’ın 31’inde sonlandıracağız derslerimizi. 3 ayın sonunda da bu döneme dair aldıkları derslerden sertifika vereceğiz. 3 sene sonra da onları mezun edeceğiz.”

Editör: Ahmet İshak GÜLEN